BAND

Foto-JanPrpič

Foto: Jan Prpič

Besedilo za medeje:

Zasedba Orkestrada je nastala leta 2010 na pobudo pesnice in vsestranske ustvarjalke Rade Kikelj Drašler, ki je v izkušenih glasbenikih, znanih iz drugih zasedb, našla pravo oporo za svoja poetična besedila. Leto po nastanku je izšel Spusti (ZARŠ), dve leti za tem pa je zasedba prejela 1. nagrado na festivalu Slovenskega šansona. Pesmi Rade Kikelj Drašler (2015 objavljena tudi v pesniškem prvencu Košček sanj) se dotikajo tako ljubezensko-izpovednih kot tudi melanholično-hrepenečih in družbeno-kritičnih tem. Orkestrada je letos objavila drugi album Utrip z novim odmerkom občutene poezije, odete v razkošno aranžirano glasbo, ki si suvereno sposoja od raznovrstnih zvrsti, od bluesa in šansona do jazza in psihadelije.

Trenutno zasedbo sestavljajo:
Rada Kikelj Drašler (glas)
Thierno Diallo (kontrabas)
Boštjan Franetič (električna kitara)
Rok Zalokar (klaviature)
Katja Stare (flavta)
Vid Drašler (bobni)

ORKESTRADA_BAND_6b

ORKESTRADA

 

Podrobneje…

Leta 2015 je izšel tudi pesniški prvenec z naslovom KOŠČEK SANJ pod založništvom Humanističnega in umetniškega društva “O”. V pesniški zbirki se nahajajo pesmi, ki so zajete v prvem CD-ju (Spusti), pa tudi pesmi, ki so uglasbljene na drugem Albumu (Utrip). Zbirka je izšla s pomočjo Ministrstva za kulturo.

Uglasbena poezija, ki jo izvaja zasedba Orkestrada, je vsebinsko raznolika. Dotika se tako ljubezensko-izpovednih, kot tudi melanholično-hrepenečih in družbeno kritičnih tematik. Avtorska glasba se žanrsko ne omejuje, sprehaja se skozi zvrsti etna, jazz-a, blues-a in drugih neimenovanih zvrsti. Bistvo pa je dotik pesništva in glasbe; gre za poezijo za ušesa, oči in srce.

Rada prepeva o ljubezni, o odnosih, o življenju, o abstraktnih čutnih rečeh, nekateri pa pravijo, da vse to izlije skozi izraz psihadeličnega šansona. Kot igralka ima na odru vedno prepričljivo interpretacijo avtorskih besedil.

Trenutno je zasedba Orkestrada izdala nov Album z naslovom “Utrip”, ki je izšel pri založbi Celinka meseca maja. Predstavitveni koncert smo izvedli 8. junija 2018 na Festivalu Godi bodi pod okriljem Festivala Ljubljana na Ljubljanskem gradu. CD smo posneli s pomočjo Ministrstva za kulturo.

Utrip, druga plošča Orkestrade                                

Rada je nekoč na ulici po naključju srečala kontrabasista Thierna, ki je igral na klobuk. Pridružila se mu je na ulici in ga že takrat povabila k nadaljnjemu sodelovanju. Počasi so se pridruževali drugi člani in nastala je Orkestrada.

Prvo obdobje zasedbe, ki ga označuje plošča Spusti (Založba Radia Študent) in zmaga na Festivalu slovenskega šansona (2013), je bilo obdobje iskanja skupnega glasbenega jezika. V zadnjem obdobju, zabeleženem na težko pričakovani plošči Utrip, pa se je zasedba ustalila in povezala v celoto, ki je kompaktna, povezujejo pa jo pristne vezi. Nikoli več nimam občutka, da se člani prebijajo skozi ta ali oni del pesmi, pač pa skupaj, kot eno, potujejo skozi vihar čustev, ki ga sami razpihujejo.

Vsak je našel svoje mesto. Ključen je še vedno Thierno Diallo in njegovo basiranje, hkrati mogočno in nežno. Podčrtava ga vrhunsko bobnanje Vida Drašlerja. Kitarist Boštjan Franetič igra izjemno občuteno, poseben podpis pa doda odlična flavtistka Asja Grauf. Besedila Rade Kikelj Drašler so sugestivna, polna slik in vonjav in, nenavadno, zapisana v bolj ali manj prostem verzu. To ni ovira, saj imajo jasen ritem, močno sporočilno jedro in seveda tudi zato, ker jih Rada ujame v prepoznavne in čudovito interpretirane vokalne linije. Glasbeni vplivi so najrazličnejši; vokalni jazz, šanson, zlata leta slovenske popevke, bluz, svobodna improvizirana glasba, rock in še kaj.

Zgodba se je začela z naključnim duetom, po seriji srečnih naključij pa se je ta duet spremenil v bend, ki slovenskemu popu (v najširšem smislu besede) z Utripom vrača odlična besedila, kredibilnost in svežino.

(avtor besedila Andrej Černelč)

 

ORKESTRADA_BAND1

 

Oktorba 2011 smo izdali svoj glasbeni prvenec z naslovom Spusti pri založbi Radio Študent. Preplet lirike in melodije je takrat nastal s pomočjo sedmih odličnih glasbenic in glasbenikov kot so: Thierno Diallo (kontarbas), Boštjan Franetič (električna kitara), Vid Drašler (bobni in tolkala), Boris Magdalenc (hang), Matija Krečič (violina), Asja Grauf (flavta) in Nina Kodrič (alt flavta).

 

Advertisements

2 thoughts on “BAND

  1. I would like to hear more of your beautiful music, but its hard to find. Do you have cd’s or can i dowload it of the internet somewhere?? Please email me if you can. Thanks

    1. Hello! I am sorry for our late answer! We are glad you like the music… At the moment we are working on- to publish CD,
      so you can not download our music… But you can see the video for now… All the best… orkestrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s